dilluns, 17 de novembre del 2008

Bloqueig de la Wikipedia!

Des de fa uns dies, qui volgués entrar a la Wikipedia alemanya es trobava amb un missatge que deia: tancament temporal per imperatiu legal. Això es devia a la presentació de una querella pel diputat de L'Esquerra, Lutz Heilman. L'entrada de Wikipedia afirmava que el diputat havia col·laborat amb l'a Stasi (policia secreta de la República Democràtica Alemanya). Heilman, evidentment, nega l'acusació contrarestant en que només fou guardespatlles de la seguretat de l'Estat.

Un fet com aquest m'ha fet reflexionar sobre aquesta gran enciclopèdia. Hi ha qui la desprestigia, però, si ens hi fixem bé, el temps de modificació dels errors és mínim. En canvi, un error d'una enciclopèdia comuna pot restar-hi per sempre. Potser es deu a que Wikipedia té un marge d'error més gran, i per això és revisada més frecuentment, i sobretot pels afectats.

El cas és que el treball global s'està posant de moda i sembla que cada cop funciona més i més bé. Ja no és només la Wikipedia, també trobem navegadors com Firefox o sistemes operatius com Linux que han estat creats gràcies a la col·laboració global. M'havia plantejat la idea de que els humans havien après a treballar en equip, però estem parlant d'un equip gegant. Per això penso que, si és possible crear elements com aquests amb la posada en comú dels coneixements de la gent, perquè tenim tants problemes per a gestionar el món? Deu ser cosa dels punts de vista...