dimarts, 21 d’octubre del 2008

Linux: ¿un negoci?

Ja fa dies que el software lliure està rondant pel nostre entorn. Cada cop són més els que deixen córrer la pifia de Windows amb el Vista i es passen al sistema GNU/linux o a altres operadors com Apple. Una entrevista al director de Red Hat Europa, publicada al diari Público de diumenge, m’ha cridat l’atenció perquè, si els sistemes són lliures, com es financen les empreses com Red Hat? L’evolució tecnològica no és gratuïta, però aquesta és la impressió que ens dona quan topem amb elements com linux.

El que comenta Franz Meyer és que el software gratuït té un valor afegit, es pot aconseguir gratuïtament a qualsevol lloc però, aquest software no és només això, Red Hat fa productes compatibles amb la resta del mercat. Tot el que ven l’empresa són serveis, s’ofereix un servei de subscripció on tot s’inclou amb el software. Aquest servei dona el 80% del finançament, i la resta prové de la formació i de serveis professionals. Gràcies a aquest servei molts investigadors treballen per a desenvolupar cada cop més el software lliure.

Un dels problemes amb que es troba Red Hat és amb els videojocs per ordinador. No és cert que no hi hagi jocs per a Linux, però molts dels jocs com “World of Warcraft” són de propietat i no existeix equivalent per sistemes GNU. Tanmateix, tot arribarà. Diumenge es celebrà la primera jornada de la Conferència Internacional de Software Lliure a Màlaga, possiblement durant aquests dies bullirà molta informació sobre aquest tema.